Hvilke desinfeksjonsmiddel bør jeg velge?

Desinfeksjon blir brukt på både hender og overflater. Det brukes mange navn; håndsprit, overflatedesinfeksjon og ikke minst «Antibac» som egentlig er et merkenavn. Grundig håndvask med varmt vann og såpe er meget effektivt mot bakterier og virus. Man kan også lage en blanding med vann og 4% klorin.
Ferdige produkter er ofte mer brukervennlige, derfor selges det desinfeksjonsmidler eller biocider som det heter på fagspråket.

For det første er det viktig å vite at et desinfeksjonsmiddel eller biocider er strengt regulert. For at det skal være lovlig å selge må det være registrert på EU sin ECHA A95 liste.
For det andre er det flere forskjellige kategorier. Kategori PT1 hygiene for mennesker er lovlig å bruke på hender. Kategori PT2 er kun for overflater.
For det tredje må de ha norsk etikett og norsk sikkerhetsdatablad med tydelig merking.
Alle AET og De-line produktene oppfyller disse kravene.
Det finnes alkoholbaserte og ikke-alkoholbaserte midler. Konsistensen kan være såpe, flytende, gel eller krem.

Alkohol / sprit

Alkohol må ha minimum 70% alkoholprosent for å desinfisere hender. Ulempen med alkohol er at det er brannfarlig og tørker ut hånden. For å begrense uttørking av hender er alkoholbasert hånddesinfeksjon ofte tilsatt glyserin og evt andre pleiende stoffer.

Det er kvalitetsforskjeller på alkohol som blant annet kan merkes ved at noen lukter mer ubehagelig enn andre.

 

Wipes

Wipes er mer enn dobbelt så effektivt enn å bruke spray eller gni desinfeksjon i hendene fordi man i tillegg rengjør mekanisk, med friksjon og deretter kaster servietten med eventuelle bakterier, virus.

AET’s De-Wipe S er godkjent både for bruk på overflater og hender, og er mild mot hud og hender.

Les mer om De-Wipes S her.